François Geurds

 

Amper uit de luiers stond hij al te roeren in de pannen van zijn Arubaanse moeder. Al vroeg was duidelijk van wie hij zijn genen heeft geërfd: Ivy Geurds. Gebiologeerd stond hij als kind de oven in te staren hoe mama’s cake rees. Tot op de dag van vandaag geldt zijn moeder als zijn grootste inspiratiebron.

Onder Cees Helder in Parkheuvel Rotterdam kwam hij als kok tot volle wasdom. Net nadat hij had gekozen voor een nieuw avontuur in het buitenland werd daar de hoogst haalbare status in de vaderlandse gastronomie behaald. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis werd een restaurant bekroond met een derde Michelinster.

Heston Blumenthal heet de man aan wie hij eveneens veel te danken heeft. The Fat Duck in het Engelse Bray stond in de tijd dat hij als souschef de rechterhand was van Heston Blumenthal bovenaan in de lijst van The World's 50 Best Restaurants.

In februari 2009 streek hij met zijn eigen restaurant neer in Rotterdam. Binnen negen maanden mocht hij voor FG Restaurant de eerste Michelinster in ontvangst nemen, in 2013 volgde de tweede. Tussentijds slaagde hij met vlag en wimpel als SVH Meesterkok.

In het voorjaar van 2014 werd het eigenzinnige FG Food Labs geopend, daar waar vanuit het eigen smaaklaboratorium net zolang wordt geëxperimenteerd totdat het perfecte gerecht op tafel staat. In hetzelfde jaar nog waardeerde Le Guide Rouge FG Food Labs met een Michelinster.

Sindsdien heeft hij vele prijzen in de wacht gesleept. Onlangs werd hij uitgeroepen tot Chef van het Jaar in Duitsland, in januari 2017 ontving hij uit handen van burgemeester Aboutaleb de Rotterdam Marketing Award. Door de gevolmachtigde minister is hij benoemd tot Embahardor Cultural van Aruba.